Yenidoğan bebeklerin ilk banyolarında aileler son derece telaşlı, heyecanlı ve tereddütlü olabiliyorlar. Bebeğinizin narin cildine yaptıracağınız ilk banyo konusunda yaşadığınız bu heyecan oldukça normaldir. Yaşadığınız tereddütleri aşarak bebeğinize karşı sorumluluklarınızı üstlenebilir ve ona ilk banyosunu kolayca yaptırabilirsiniz. Ancak bu aşamada bazı detayları da dikkate almanızda yarar vardır. Yenidoğan bebeklere yaptırılacak ilk banyo konusunda bütün soruları yazımızda cevapladık.
Bebek Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?
Bebekler doğaları gereği oldukça temizlerdir. Ciltleri narin ve yumuşaktır, üstlerini kirletmedikleri sürece ciltleri de o doğallığını ve narinliğini uzun zaman boyunca korumaktadır. Ancak bu durum ona banyo yaptırmamanız anlamını taşıyor. Bebeğinizin beden temizliğini sıklıkla gerçekleştirirseniz, onu hastalıklara karşı da koruyabilirsiniz.
Yenidoğan bebeğinize ilk zamanlarda haftada üç defadan fazla banyo yaptırmamalısınız. Günlük olarak ılık bir nemli bez veya sünger yardımıyla vücudunun bazı kıvrımlarını temizleyebilirsiniz. Kullandığınız bezi veya süngeri sabunlamanıza gerek yoktur, nemli olması yeterlidir. Bebeğinizin boyun kıvrımlarını, yanaklarını, bacak ve karnındaki kıvrımları nazik dokunuşlarla silebilirsiniz.
Bebeğinize ilk defa banyo yaptıracağınız zaman, kullanacağınız süngerin seçimi konusunda dikkatli olmalısınız. Bebeklerin cildi çok narindir ve bu cildi tahriş edecek banyo malzemeleri kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bu tahrişi önlemek için haftada 3 defadan fazla banyo yaptırmaktan da uzak durmalısınız. Haftada 3 kereden fazla yıkanan bebeğin cildi daha hassas ve tahrişe müsait hale gelecektir.
Bebeğin Yıkandığı Suyun Sıcaklığı Nasıl Olmalıdır?
Bir bebeğin yıkanacağı banyo suyunun ideal sıcaklığı 35 ile 37 derece arasındadır. Suyun sıcaklığını kontrol etmeniz için başvurabileceğiniz en basit yöntem, dirseğinizi suya değdirerek sıcaklık seviyesini ölçmeniz olacaktır. Bazı anneler ise bu uygulamada kullanılan özel termometreleri kullanmayı tercih ediyorlar. Bu yöntemi de kullanarak suyun sıcaklığının istenilen düzeyde olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bebek banyosunun sıcaklığı, bebeğin rahat etmesi için ideal bir seviyede olmalıdır. Bu duruma bebeğin yıkandığı banyonun veya odanın sıcaklık değerleri de etki etmektedir. Odanın genel sıcaklığının 21-24 derecede olması, ideal bir bebek banyosu ortamını sizlere sunacaktır. Ayrıca zemine kalın bir örtü sererseniz, bebeğinize banyo yaptırma aşamasında daha kolay hareket etme imkanınız olacaktır.
Bebeğin Yıkanması Sırasında Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Bebeğinize banyo yaptırmaya başlamadan önce, banyo malzemelerini hazırlamalısınız. Suyun sıcaklığı ideal durumdayken, kullanacağınız malzemelerin elinizin altında olmasıyla birlikte bebeğinize rahatlatıcı ve keyifli bir banyo yaptırabilirsiniz.
Yumuşak bir sünger veya bez kullanmalısınız. Bebeğinizin cildine zarar vermeyecek ve tahriş etmeyecek bir malzeme seçmelisiniz.
İki adet bebek havlusunu hazırda bekletebilirsiniz. Böylelikle ilkinin kirlenmesi veya ıslanması durumunda yedek aramakla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Bebeğinizin banyo sırasında tuvaletini yapması ihtimaline karşın bir bebek bezini hazırda bulundurabilirsiniz. Acil bir ihtiyaç anında elinizin altında hazır bulunursa, banyo suyunun kirlenmesini de önleyebilirsiniz.
Bebeğimi Yıkarken Dikkat Etmem Gerekenler Nedir?
Bebeğinizi yıkarken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Bunları inceleyecek olursak:
- İlk 1 aylık süreçte bebeğinizin cildini yıkarken sabun kullanmaktan kaçınmalısınız.
- Bebeğinize banyo yaptırırken sakin ve pozitif bir tutum sergilemelisiniz.
- Bebeğinizin cildinin kurumuş ve tahriş olmuş bölgelerini banyodan sonra nazik ve yumuşak hareketlerle silmelisiniz.
- Sünger banyosundan sonra bebeğinizin göbek kordonu bölgesini kuru tutmaya özen gösterin. Şişme ve kızarıklık gibi durumlarda çocuk doktoruna başvurun.
- Göbek kordonunun olduğu bölge iyileşmeden önce bebeğinizi suya batırmamalısınız.
- Bebeğinize, doktorunuz onay verdikten sonra banyo yaptırmaya başlayın.
- Yenidoğan bebeğinize haftada 3 defadan fazla banyo yaptırmayın.
- Bebek pudrası ya da bebek losyonu gibi malzemeleri kullanırken dikkat edin. Bu tür malzemelerin bebeğinizin cildinde alerji yapması durumunda doktorunuza başvurun.
Tüm bu detayları dikkate alarak, bebeğinize yaptıracağınız banyonun keyifli ve rahatlatıcı bir rutin olmasını sağlayabilirsiniz.
Yenidoğan bebek bezi ürünlerimize gidin veya diğer yazılarımıza göz atın:
- Anne Sütünün Faydaları, Artırılması, Sağması ve Saklanması
- Doğru Bebek Bezi Seçimi Yapmanın Önemi
- Bebek Bezi Nasıl Bağlanır?
- Bebeklerde Uyku Sorunları İçin Uzman Önerileri
- Doğum Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
- Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri ve Çözümü
- Prematüre Bebeklerde Gaz Sorunu
- Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi
- Süt İzni ve Süt Parası Nedir?
- Bebekler Ne Zaman ve Nasıl Oturmaya Başlar?