Süt İzni ve Süt Parası Nedir?

Süt İzni ve Süt Parası Nedir?

Devlet tarafından yeni doğum yapan annelere verilen süt izni ve süt parası hakkında merak edilen birçok soru vardır. Sigortalı olarak çalışan bir anneyseniz, devlet tarafından sağlanan süt parasından yararlanabilirsiniz. Ayrıca eşi sigortalı olarak çalışan yeni annelerin de eşleri aracılığıyla süt ödeneği alma hakları vardır. 2021 yılında süt iznine ve süt parasına getirilen yeni düzenlemeleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Süt İzni Nedir?

Süt izni, sigortalı olarak çalışan annelere 1 yaşını henüz doldurmamış bebeklerini emzirmek için gün içerisinde belirli bir süre verilen izindir. Süt izni, yeni doğum yapan ve annelik iznini kullandıktan sonra tekrar iş başı yapan annelere tanınmaktadır. Bu hak ile iş başı saatlerinde belirli bir süreliğine izin kullanarak bebeğinizi emzirmek için iş yerinizden ayrılabilirsiniz. Bu hakkı günün istediğiniz saatlerinde kullanma imkanınız vardır. İşveren bu haktan yararlanmak isteyen anneye izin vermek zorundadır. Bu nedenle işveren herhangi bir nedenle süt izni kullanan sigortalı anneye maaş kesintisi uygulayamaz.

Çalışan Annenin Süt İzni Ne Kadardır?

Çalışan annelerin süt izinleri, çalıştıkları sektörlere göre değişebilmektedir. 6 No’lu Kamu Personeli Genel Tebliğince, annelik izninin bitiminin ardından ilk 6 aylık dönemde 3 saat ve ikinci 6 aylık dönemde 1.5 saat olmak üzere süt izni kullanabilirsiniz. Kamu personeli olarak çalışan yeni annelerin ayrıca belli şartları karşılaması durumunda, yarım gün çalışma hakları da olabiliyor.

Özel sektörde çalışan sigortalı anneler için günlük süt izni 1.5 saattir. Bu süreyi günün hangi zamanında kullanacağı ise her iki sektörde de annelerin tercihine bağlıdır.Süt izinlerinin günlük olarak kullanılması gerekmektedir. İzinlerin birleştirilmek suretiyle haftalık, aylık ya da yıllık olarak kullandırılması yasalara aykırı bir işlemdir. Çoğul gebelik durumunda, sigortalı çalışan annelerin süt izinleri 1 ay daha uzatılabilmektedir. Bu durumda toplamda 13 ay süt izni kullanma imkanı annelere tanınmaktadır.

Süt izni kullanmak için, yeni annenin çalıştığı kuruma süt izni dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bu dilekçe annelik izninin bitiminin hemen sonrasında kuruma teslim edilmelidir. Bu dilekçede anneler izinlerinin niteliğini belirleme hakkına da sahip olabilmektedir. Böylelikle gün içerisinde birkaç saatlik izin veya yarım günlük izin kullanma haklarını değerlendirme imkanları olur. Kurum, teslim edilen bu dilekçeyi inceledikten sonra annenin süt iznini nasıl kullanacağını belirleyecektir.

Süt Parası Nedir ve Kimler Alabilir?

Süt parası veya bilinen diğer adıyla emzirme ödeneği, çalışan annelere tanınan bir hak olmasının yanı sıra, eşi çalışan annelere de ödenebilmektedir. Sigortalı çalışan bir anneyseniz veya eşiniz sigortalı olarak çalışıyorsa, süt parası alabilirsiniz. Süt parası, SGK’ya bağlı kuruluşlarda çalışan kişilere sunulan bir ödenektir. Bu ödenek sıklıkla doğum yardımıyla karıştırılmaktadır. Doğum yardımı ödeneği, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından annelere sunulan bir sosyal yardımdır.

Süt Parası Alma Şartları Nelerdir?

Süt parası almak için çalışan annelerin veya eşlerin karşılaması gereken bazı şartlar bulunuyor. Bu şartları incelersek:

  • Süt parası almak isteyen babanın SGK’lı bir çalışan olması,
  • Babanın veya çalışan annenin doğumdan önceki 1 yıl içerisinde toplamda 120 günlük sigorta priminin yatmış olması,
  • Süt parası almak isteyen babanın eşinin çalışmıyor olması ve yeni doğum yapmış olması,
  • İşten çıkan SGK’lı çalışanlar için, işten çıkış tarihinden itibaren 300 gün içerisinde bebeğin dünyaya gelmesi,
  • İşten çıkan SGK’lı çalışanın doğumdan önceki 15 ay içerisinde 120 günlük priminin yatmış olması şartları aranmaktadır.

Bu şartları karşılayan ebeveynler süt parası ödeneği alabilmektedirler.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Süt parası ödeneği almak isteyenler için SGK’ya dilekçe ile başvuruda bulunma zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Emzirme ödeneği, sağlık raporuna göre sistemde otomatik olarak yer almakta ve ödeneğe hak kazanan ailelere ödenmektedir. Ancak SGK’lı bir çalışan olarak otomatik ödeme almayan aileler, nüfus cüzdanı fotokopisi ve çocuğun doğum belgesiyle birlikte SGK’ya başvuruda bulunabilirler.

Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK’lı bir çalışan olarak süt parası almaya hak kazandıysanız, süt parası sorgulama işlemlerinizi e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu sisteme giriş yapmak için T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanmalısınız. Eğer henüz E-Devlet şifresine sahip değilseniz, PTT şubelerinden 2 TL karşılığında şifrenizi alabilirsiniz. Süt parası ödeneğinin yatıp yatmadığını ise, sistemdeki ‘Sosyal Yardımlar’ listesinde görüntüleyebilirsiniz.

Süt Parası Yardımı Ne Kadar?

Süt parası yardımı 2021 yılı için 232₺ olarak belirlenmiştir.

Diğer yazılarımıza göz gezdirin: