0-3 Yaş Dil Gelişimi

0-3 Yaş Dil Gelişimi

Bebeğinizin ilk bakışı, ilk gülücüğü, ilk kelimesi ne kadar özeldir değil mi? Ay ay bu gelişim nasıl olur, nelere tepki verir, hangi sesleri çıkarır ve nasıl cümleler kurar göz atalım.

İlk 3 ay

Ona bir şeyler söylediğinizde susar veya gülümser. Yüksek sese tepki verir. Keyifli olduğunu gösteren sesler çıkarır. Ebeveynlerin sesini tanır ve duyunca sakinleşir. Emerken dikkatini çekecek bir ses duyarsa hızlanır.

4-6 ay

Seslerin geldiği yeri gözleriyle takip eder. Annesinin sesindeki değişikliği fark eder. Müzik ve ses çıkaran oyuncaklar dikkatini çeker. Bazı sesler mırıldanmaya başlar. Kıkırdar ve güler. Heyecanlandığını veya hoşlanmadığını belirtir. Yanında biri varken veya yokken agulama sesleri çıkarır.

7-12 ay

Basit oyunlardan hoşlanır. Sese doğru bakar. Etrafındaki konuşmaları dinler. Sıkça kullanılan kelimeleri fark eder. Çeşitli sesler çıkarır veya konuşma seslerini taklit edebilir. 12. aya doğru yaklaşırken tam olarak anlaşılmayan kelimelere sahip olabilir. Kısa ve uzun heceleme yapabilir.

1-2 yaş

Basit direktifleri gerçekleştirir ve soruları cevaplar. Sorulduğu zaman vücudunun bazı yerlerini gösterebilir. Basit tekerleme, şarkı veya masalları dinler. Söylenen resmi gösterir. Her ay yeni birkaç kelime söyler. İki basit kelime kullanarak cümle kurar. Bu cümleler, 2 yaşına yaklaşırken dört kelimeye çıkabilir. Birkaç kelimeli sorular sorabilir. İsmine karşılık verir.  Sürekli gördüğü insanların, nesnelerin ismini bilir.

3 yaş

Sıcak-soğuk, gel-git gibi kelimelerin farklılıkları anlayabilir. Sıralı yönergeleri algılayabilir. Uzun süreli öykü dinlemekten hoşlanır. Hemen hemen her şey için kelime kullanır. Dört beş kelimeli cümleler kullanır. Neden sorusunu sık sorar. Çevresindekiler konuşması anlar. Nesneleri adlandırarak ister.