Anne karnındaki gelişimlerini tamamlayamadan doğan prematüre bebeklerin vücut sistemleri de tam olarak gelişmediği için beslenmesi zor olabilir. Bu zorluklar, mide ve bağırsak sistemlerinin olgunlaşmamış olması, yutma işleminde sorun, uzun beslenme süresi, bebeğin beslenirken uykuya dalması nedeniyle yaşanabilir. Yanlış beslemeye bağlı olarak bebeklerde, önemli bir sindirim sistemi hastalığı olan nekrotizan enterokolit görülebilir.
Prematüre bebekler 2-3 saatte bir beslenmelidir. Prematüre bebeğin beslenmesi için en uygun besin anne sütüdür. Eğer prematüre bebek, emerken yorulur ve kilo alamazsa, anne sütü sağılarak verebilir. Fakat tüm beslenme malzemeleri, fırça ve sabunlu suyla temizlenmeli, ardından 5-15 dakika kaynatılmalıdır.
Prematüre bebeğe anne sütü sağılarak veriliyorsa, sütün saklanma koşullarına mutlaka uyulmalı. Anne sütü, oda ısısında (20-22°C) 3 saat, buzdolabında (4°C) 72 saat, derin dondurucuda (-18°C) 3 ay saklanabilir. Biberonda kalan mama, tekrar bebeğe verilmemelidir. Beslenme sonrası bebeğin gazı çıkarılmalı ve kısa bir süre için başı yükseltilerek yatırılmalıdır.
Prematüre bebekler, mide ve bağırsak sistemleri tam olarak gelişmediği için gaz problemi yaşarlar. Bu gaz problemine kolik adı verilir. Prematüre bebek, bir problemi olmadığı halde ağlaması, ayaklarını karnına doğru çekmesi ve karnının şiş-hassas olması, bebeğin gaz sancısı çektiğini gösterir. Her beslenmeden sonra bebeğin gazı mutlaka çıkarılmalıdır. Bebek, baş ve omuz hizasında dik tutulup sırt sıvazlanarak veya hafifçe sırtına vurularak gazı çıkartılmalıdır.
Diğer yazılarımıza göz gezdirin: