Bebeklerdeki gaz sancısı, onları son derece rahatsız eden bir durum halini alabilmektedir. Gaz sancısı çeken bebekler huysuzlaşabilir ve sık sık ağlamaya başlar. Bu nedenle aileler de zor zamanlar yaşayabilmektedir. Günün hemen hemen her anında gözlemlenebilen gaz sancıları, genellikle akşam saatlerinde artmaktadır. Bir bebek 6. haftasına ulaştığı zaman, gaz sancısı problemleri de baş göstermeye başlayacaktır. Bu sancılar genellikle 3 saat boyunca bebeklerin huzursuz olmasına neden olur ve bu periyot gayet normaldir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?
Gaz sancısı, bebeklerin birçoğunda görülen bir durumdur. Bu durum bir hastalık değildir, yalnızca bebeğinizin fizyolojik gelişime ayak uydurmaya çalıştığını gösteren bir durumdur. Genellikle ebeveynler sıklıkla bebeklerindeki gaz sancısı şikayetiyle çocuk doktoruna başvurmaktadırlar. Gaz sancısının tıbbi tedavileri bulunuyor, ancak ilk aşamada bebeğinizi rahatlatmaya çalışmanız ve gaz sancısının belirtilerini takip etmeniz en doğru seçenek olacaktır.
Bebeklerin fizyolojik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, sindirim sistemlerinin ilk aşamada tam olarak gelişmediği görülmektedir. Bu nedenle bebeklerin sindirim sistemleri, yetişkin bir insanda olduğu gibi işlev gösteremez. Bu durum, bebekleri beslenme sonrasında kramp şeklinde karın ağrıları çekmelerine neden olmaktadır. Yaşanan bu sağlıklı bir durumdur ve bebeklerin gaz sancısı çekme problemi sıklıkla görülmektedir.
Bebeklerde gaz sancısının oluşmasının bir diğer nedeni ise, hava yutmalarıdır. Bebekler beslenirken veya ağlarken fazlasıyla hava yutmaktadırlar. Bu hava, geğirme yoluyla çıkarılamadığı zaman, sindirim sistemine ilerlemektedir. Sindirim sistemi içerisinde sıkışan hava gaz sancısının başlıca sebebi olabilmektedir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?
Gaz sancısının belirli bazı belirtileri bulunmaktadır. Özellikle doğumu takip eden 2-3 hafta içerisinde bebeğinizin ağlama nöbetleri geçirdiğini görebilirsiniz. Devam eden 4-6 haftada bebeklerin bu huzursuz tavrı daha fazla artmaktadır. Bebeğinizin gaz sancısı çekip çekmediğini anlamak için, karnında şişlik veya sertlik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Eğer bu belirti bebeğinizde varsa, bebeğiniz gaz sancısı çekiyor demektir. Gaz sancısı çeken bir bebek, rahatlamak amacıyla süt emmek isteyecektir. Ancak bebeğinizi emzirmeye başlamanızdan kısa bir süre sonra, bebek ağlayarak emmekten vazgeçecektir. Bu durum, bebeğin gaz sancısı probleminin arttığına işarettir. Belirli bir süre ağlayan bebeğiniz, sonunda sakinleşecek ve uykuya dalacaktır.
Bebeklerde gaz sancısını artıran en önemli faktörlerden bir tanesi, sık emzirmedir. Anne Sütü bebekte gaz yapmaz, ancak belirtildiği üzere emme işleminde bebeğin hava yutması söz konusudur. Sık emzirme nedeniyle bebeğin hava yutmasıyla birlikte gaz sancısı çekmesi söz konusu olabilmektedir.
Bebeğinizin kilo alımı ve sağlığı yerindeyse, gaz sancılarının periyodik olarak tekrarlanmadığını gözlemlersiniz. Ancak sıklıkla tekrar eden bir durum söz konusuysa, çocuk doktorunun muayenesi şarttır. Bu muayene, bebeğinizin yaşadığı başka bir sağlık problemi olup olmadığını da sizlere gösterecektir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?
Bebeklerde gaz sancısı genellikle 2-3 haftalıktan itibaren görülmeye başlamaktadır. Bu durum, bebeğinizin sıklıkla ağlamasıyla kendini göstermektedir. Bebeğinizin huzursuz olduğunu ve sıklıkla ağladığını görüyorsanız, gaz sancısı çektiğini göz önünde bulundurabilirsiniz.
Bebeklerin gaz sancıları, 4-6 haftalıkken gittikçe yoğunlaşmaktadır. Bu dönemde bebeklerin ağlama nöbetleri giderek artmaktadır. Sonuçta bebeğiniz günün büyük bir bölümünde huzursuz ve huysuz olacaktır. Gaz sancıları akşam ve gece saatlerinde daha da artmaktadır. Bu nedenle uykusuz geceler geçirmeniz söz konusu olabilmektedir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Geçer?
Bebekler, doğumu takip eden haftalarda gaz sancısı çekmeye başlamaktadırlar. Bu durumun en temel nedeni, sindirim sistemlerinin yeterince gelişememiş olmasıdır. Ancak bebek 3. ayına ulaştığı zaman, fizyolojik gelişimi ilerleyecek ve karnının üzerinde dönme hareketi yapmaya başlayabilecektir. Bebeklerin hareket kabiliyeti arttıkça, gaz sancılarının sıklığı da azalacaktır. 4. ayında hareket kabiliyetini tamamen kazanan bebekte artık gaz sancılarının da sona erdiği görülür.
Bebeklerdeki Gaz Nasıl Çıkarılır?
Bebeklerde gaz çıkarma konusunda uygulayabileceğiniz birçok yöntem vardır. Bebeğinizi omzunuza yaslayarak sıkıca kavramanız ve bir elinizle poposunun altına destek olmanız gerekmektedir. Bu tutuşla birlikte bebeğin sırtına hafifçe vurur veya sıvazlarsanız, biriken gazın çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu tutuşta bebeğin kusma ihtimalinin de yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Bebeğinizi kafasını öne eğik bir şekilde kucağınıza oturtun ve bir elinizle koltuk altına, diğer elinizle de göğsüne destek verin. Kafasının öne fazla düşmemesine dikkat ederek sırtını ovalayarak veya hafifçe vurarak gazını çıkarabilirsiniz.
Gaz Sancısına Neler İyi Gelir?
Bebeğinizin çektiği gaz sancısına iyi gelecek pek çok yöntem vardır. Bunlar ise:
- Bebeğinizi beslerken ara ara gazını çıkarmaya çalışın. Bu şekilde sindirim sisteminde hava birikmesini önleyebilirsiniz.
- Emzirirken bebeğin meme ucunu doğru şekilde tuttuğundan emin olmalısınız. Böylelikle hava yutmasının önüne geçebilirsiniz.
- Bebeğinizin gazını çıkardıktan sonra, bir miktar daha kalabileceğini unutmayın. Ilık bir duş sonrası bebek losyonuyla karnına masaj yapabilirsiniz.
- Biberon kullanıyorsanız, gaz yapmayan aparatlara sahip biberonlardan edinebilirsiniz.
- Mamayla beslenen bebeğinize, gaz yapmayan özel mamalardan alabilirsiniz. Ancak bunu doktorunuzla görüşmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Bebeğinizin bu dönemi atlatmasında en büyük destekleri anneleri ve babalarıdır. Ona sevgi ve ilgiyle yaklaşırsanız, bebeğiniz bu dönemi daha az sıkıntı çekerek atlatabilecektir.
Bitkisel Yollarla Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebeklerde gaz sancısının kanıtlanmış bir tıbbi tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle anneler bitkisel tedaviler uygulama yolunu tercih edebilmektedirler. Genellikle tercih edilen gaz giderici çayları bebeğinize 6. ayına kadar vermeniz sakıncalıdır. Ancak anne olarak bu çayları siz tüketebilir ve bebeğinize sütünüzle birlikte aktarabilirsiniz.
6. aydan itibaren gaz giderici çayları günde üç kereden fazla olmamak şartıyla bebeğinize içirebilirsiniz. Gaz giderici olan bu tip çayların bebeklerde bağırsak hassasiyetine sebep olabileceğini de unutmamalısınız. Bu nedenle rezene gibi gaz giderici çayları doktor gözleminde kullanmakta fayda vardır.
Diğer içeriklerimize de göz atın: