Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Doğduklarında ve takip eden dönemlerde mesane ve bağırsak kasları üzerinde kontrol sağlayamayan bebekler, ilk aşamada bez kullanmak durumunda kalmaktadırlar. Doğumlarını takip eden 18. ayda kendi kendilerine tuvalet yapma becerisi kazanan bebeklere, doğru bir tuvalet eğitimi vermek sabır ve şefkat ile mümkün olabiliyor. Bebeğinize tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız, ilk olarak sabırlı bir tutum izlemeniz gerektiğinin altını çizmemiz gerekiyor.

Ne Zaman Tuvalet Eğitimi Verilmeye Başlanır?

Bebekler bağırsak ve mesane kasları üzerinde kontrolü 18 aylıkken kazanmaya başlamaktadırlar. İlk doğdukları zaman ve doğumlarını takip eden dönemlerde bebeklerde mesane ve bağırsak kaslarının kontrolü gerçekleştirilemez. Bu nedenle tuvalet eğitiminin bu dönemlerde verilmesi sakıncalıdır.
Bir bebeğe tuvalet eğitimi vermeniz için en az 18 aylık olmasını beklemelisiniz. 18 aylık ve 3 yaş aralığındaki bebeklerin tuvalet eğitimlerine kolaylıkla başlanabilmektedir. En uygun zamanın ise 24-48 ay olduğu öngörülmektedir. Ayrıca bu dönemlerde bebeğinizin ihtiyaçlarını sizlere belirtme yöntemleri de artmaktadır. Bu sayede bebeğinizin tuvalet düzenine çok daha çabuk alışabilirsiniz. Bebeklerin tuvalet eğitimlerinin 3 yaşına kadar tamamlanması önemlidir. Bebeklerin 18 aylık ile 3 yaş dönemlerinde çevrelerine olan dikkat süreleri daha kısadır. Ancak 3 yaşından sonra dikkat süreleri uzayan çocukların, çevrelerine daha yoğun bir ilgi gösterdikleri görülmektedir. Bu durumda da tuvalet eğitimi almaları oldukça zorlaşabilmektedir.
Bebeklere tuvalet eğitimi verme konusunda ebeveynlerin sabırlı bir tutum sergilemeleri gerekmektedir. Bu dönemde çocuklarda kaka veya çiş tutma, içine kapanıklık, bilerek altına kaçırma veya hırçınlık gibi tavırlar gözlenebilmektedir.
Sabırlı ve özverili davranmaz, ısrarcı bir tutumla çocuğunuza yaklaşırsanız, tuvalet eğitimi aşamasını oldukça zor bir şekilde atlatmanız gerekebilir. Tuvalet eğitimi için bir program oluşturmalı ve bebeğinizin bu programa bağlı kalarak tuvalet alışkanlığı kazanmasını sağlamalısınız.

Bebeğinizin Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğuna İlişkin İşaretler

Bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olduğu dönemleri, birkaç detaya dikkat ederek kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Bunlar ise;
  • Bebeğinizin bezi yaklaşık 3-4 saat süreyle kuru kalıyorsa,
  • Bebeğiniz yaklaşık 5 dakika süreyle aynı pozisyonda oturabiliyorsa,
  • Bebeğiniz altını kirlettiği zaman huzursuzlanmıyorsa,
  • Bebeğiniz uykudan bezi kuru olarak kalkıyorsa,
  • Bebeğiniz verilen komutları anlıyor ve yerine getirmeye uğraşıyorsa tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.
Bu temel noktalar, bebeğinizin bez alışkanlığını bırakmaya yönelik fiziksel ipuçlarıdır. Bunları gözlemleyerek bebeğinize tuvalet eğitimi vermenin en uygun zamanını anlayabilirsiniz.

Tuvalet Eğitiminde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Bebeğinizin tuvalet eğitimine başlayacaksanız, bazı önemli noktaları da dikkatle gözden geçirmelisiniz. İlk olarak bebeğinize uygun bir lazımlık almalısınız. Lazımlık, klozetlere takacağınız çocuk aparatlarına kıyasla daha etkili bir tuvalet eğitimi vermenizi sağlayacaktır. Hem bebeğinizin yere daha yakın olan lazımlıkla tuvalet eğitimi alması, daha güvenli ve emniyetli bir yoldur.
İlk aşamada lazımlıkla pratik yapmak en iyi yöntemdir. Bebeğinizin görebileceği bir yere lazımlığı koymanız veya ara sıra kıyafetleri üzerindeyken lazımlığa oturtma pratiği yaptırmanız gerekebilir. Lazımlıkta oturmanın bir zorunluluk halini almasına izin vermemelisiniz. Böyle bir tutum bebeğinizin lazımlıkta oturmayı istememesine neden olur.
Bebeğinizin tuvalet düzenini, vücut diline dikkat ederek takip etmeye çalışın. Tuvalet eğitimini ona bir oyun gibi göstermek, bebeğinizin lazımlığa alışmasını kolaylaştıracaktır.

Tuvalet Eğitimi Döneminde Bebek Nasıl Giydirilir?

Tuvalet eğitimi verilen bebeklere bu dönemde rahat kıyafetler giydirmeye özen göstermelisiniz. Çocuğunuzun lazımlığa alışmasını kolaylaştırma aşamasında, tercih edilen kıyafetlerin de büyük bir payı vardır. Fermuar ya da düğme olmayan kıyafetler giydirmek, bebeğinizin gerekirse tek başına lazımlığa tuvaletini yapmasını kolaylaştıracaktır. Bunun için bebeklerin kolaylıkla açabilecekleri zıbın gibi giysi türleri tercih edilmelidir.