Bebeklerde Güvenli Uyku İçin Uzmanından Öneriler

Bebeklerde Güvenli Uyku İçin Uzmanından Öneriler

Yazar: Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen

Pediatri Uzmanı Ali Fuat Serpen, bebeklerin güvenli uykuyu sağlayan önerilerini bu yazımızda derledik. Bebeğinizde uyku sorunlarıyla karşılaşıyorsanız yararlı önerilerden oluşan içeriğimize göz atmanız faydalı olacaktır.

Anne ve baba olarak beslenme, bebeğimiz için ne kadar önemli ise güvenli uyku da bir o kadar önemlidir. Bebeklerin gelişimi için uyku düzeninin önemi çok büyüktür. Maalesef çocuklarımızı uyutma konusunda bilmeyerek birçok hata yapabiliyoruz ve bu da çocuklarımızı her yönden olumsuz etkileyebiliyor. Bebeklerin uyku sorunları, ebeveynleri bazen çıkmaza sokabiliyor. Böyle olası bir durumla karşılaşmamak için uzmanların önerileri dikkate alınmalıdır.

BEBEKLERİN GÜVENLİ UYKUSU İÇİN YÖNTEMLER

Bebeklerde güvenli uykunun elde edilebilmesi için ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Uzman görüşlerinin göz ardı edilmemesi, bebeklerin sağlıklı bir uyku süreci geçirmelerini mümkün kılıyor. Bebeklerin uyku süreci hakkında doğru bilinen yanlışlar oldukça fazladır. Yanlış bilgilerin önüne geçilebilmesi adına, güvenli bir uyku için dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda listelenmiştir:

  • Bebeklerimizi kendi yatağımıza yatırıyoruz, hatta gece boyu beraber yatıyoruz. Bunu lütfen yapmayın! Bebekler kendi yatağında uykuya dalsın ve hep orda uyusun. Kendi yatağında uyumayı öğretirseniz hem psikolojik olarak öz güveni tam bir çocuk olur hem de o yatağa geçtiğinde uyuması gerektiğini öğrenmiş olacağından gece uyanmaları da daha az olur. Özellikle ilk 6 ay hatta 1 yıl boyunca aynı yatakta yatmayınız. Böyle bir durum ani bebek ölümlerine neden olabilir.
  • Ayrıca lütfen bebeğinizi yatakta yatar pozisyonda da emzirmeyin, bu durum sütün akciğere kaçmasına veya orta kulak iltihabına neden olabilir. Ebeveynler bebeğinin ya daha rahat ettiğini düşünerek ya da kusarsa kusmuğunu akciğerine kaçırır korkusu ile genelde yüzüstü yatırırlar. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar da göstermiştir ki, yüzüstü yatma pozisyonunda, sırtüstü yatışa göre kusmuğu akciğere kaçırma riski daha fazladır. O yüzden kendi başına dönebilene kadar yüzüstü uyutmayınız. Ayrıca kendi kendine dönmeyi başaramayan bebek yüzüstü yatırıldığında başını çeviremeyip nefessiz kalabilir ve yine ani bebek ölümü durumuna neden olabilir.
  • Yatağını asla gömüleceği tarzda yumuşak tutmayın, biraz sert bir yatak tercih edin. Bu, hem omurga yapısı açısından daha sağlıklı olacak hem de böylelikle bebeğin uyku süresi uzayacaktır.
  • Yatakta kendisine dolanıp boğulma riski oluşturacak eşyalar ile aynı ortamda yatırmanız, bebeğiniz için hayati risk oluşturacaktır.
  • Bebeklik döneminde, reflü riski açısından ve bebeğin rahat bir uyku alması için yastık kullanılmaktadır. Yastık kullanımı yerine yatağın altına ince bir yastık veya çarşaf katlayıp koyarak yatağı eğimli tutarak reflüyü azaltmak daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca bebeklik dönemi yastık kullanmak, omurga sağlığına zarar vermekte ve bebeğin nefes almasında güçlük yaratmaktadır. O yüzden 2 yaş altı yastık kullanılması uygun değildir.
  • Beşik seçimine de çok dikkat etmeniz gerekecektir. Beşik parmaklıkları 6cm’den fazla olmamalıdır. Yatak başı veya ayakucunda süslemeleri olmamalı, kimyasal boya içeren beşik olmamalıdır.
  • Bebeğinizin yatacağı odanın sıcaklığı da çok önemlidir. Bebeğinizin terlemesi veya üşümesi de bebeğin uyku süresini kısaltıp huzursuzluğunu artıracaktır. O yüzden yattığı odanın sıcaklığını 22-25 derecede tutunuz.
  • Odanın nemini de %45-60 arası tutun. Odadaki nem oranının düşmesi, kuru bir hava ve burun tıkanıklığına neden olacaktır. Bu da enfeksiyona zemin hazırlayacak ve uyku süresini kısaltacaktır.
  • Çocuklarını uyuturken, annelerin en çok yaptığı hatalardan biri de, onlar üşümesin diye üzerlerine kalın bir yorgan veya battaniye atmalarıdır. Bu da çocuğun terleyip üzerini açmasına neden olur. Dolayısıyla bu durum, çocuğun üşümesine ve hastalanmasına zemin hazırlamaktadır. O yüzden en ideali, odanın sıcaklığına uygun şekilde, terletmeyecek bir tulum giydirip üzerini örtmemektir.
  • Odayı ise çocuğun en geç 2 yaş sonrası ayırınız! Odayı ayırdığınızda ilk aşamada uyumadan önce mutlaka bir masal okuyarak çocuğun uykuya dalmasını kolaylaştırmalı ve bilişsel fonksiyonlarının da gelişimine katkı sağlamalısınız.
  • Bebeğinize mutlaka uyku rutini oluşturunuz. Uyku saatinden yarım saat önce duş aldırıp, üzerini değiştirip, biraz kitap okuyup uykuya damlasını sağlarsanız uyku rutini oluşacak ve bu şekilde zamanla hem uykuya dalması kolaylaşacak hem de uyku süresi uzayacaktır.

Odayı ayırdığınızda çocuğunuz geceleri sık sık uyanıp yanınızda uyumaya gelecektir. Siz lütfen öyle durumlarda yanınıza almayıp kendi yatağına götürüp uyuyana kadar yanında bekleyin.Unutmayın ki bebeğiniz gece ne kadar kesintisiz ve güvenli uyursa o kadar daha sağlıklı büyüyecek, bağışıklığı o kadar güçlü olacak ve gündüz beslenmesi de o kadar sağlıklı olacaktır.

Pediatri Uzmanı Ali Fuat Serpen’in önerileri sayesinde artık bebeğinizin uyku sorunlarıyla karşılaşmayacaksınız. Daha iyi bir uyku için bebeğinizi tanımalı, uzman görüşlere hayatınızda yer vermelisiniz.

Mükemmel uykunun yeni yolu Sleepy İyi Geceler Serisi ile bebeklerinize rahatlıkla uyku düzeni oluşturabilirsiniz. Uyku öncesi Lavanta Yağlı Masaj ve Temizlik Havlusu, içeriğindeki lavanta yağı ile bebeğinizin hassas cildine yumuşacık ılık ve rahatlatıcı bir etki sunar. Havluyu ambalajıyla birlikte mikrodalga fırında düşük güçte maksimum 1 dakika ılıtıp gece uykusundan önce bebeğinizin cildine hassas bir masajla uygulayarak onu gece uykusuna hazırlayabilirsiniz. Lavanta yağlı, pijama desenli gece külotunun 15 saate kadar emme kapasitesi, kuruluğu artıran organik pamuk lifleri, saf su ile dokunmuş yumuşacık yapısı ile geceleri daha kuru ve böylelikle her zamankinden daha kaliteli bir uykuya hazırlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın: