Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Biliyoruz ki, diş çıkarma deyince bebeğinizin huzursuz olacağı, ateşleneceği, ağlayacağı sahneler gözünüzün önüne gelir. Endişe verici görünse de bu dönemdeki belirtilerin aslında hafif seyretmesi gerekir.

Bebeklerin diş çıkarma dönemi için çok net tarihler vermek doğru değil. Ama genellikle 7. aydan sonra bebeğin diş çıkarması beklenir. 20 diş tamamlanana kadar, yani ortalama 3 yaşına kadar bu süreç devam eder.

“Diş çıkarırken yüksek ateş olur” önyargısına da yanlış bir bilgi diyebiliriz. Uzmanların belirttiğine göre, diş çıkarma dönemindeki bebeklerde 37,5-38 derece üzeri ateş görülmez. Bebeğiniz ateşli veya huzursuz olduğunda, bunu diş çıkarmaya bağlayıp hastalığını görmezden gelmemenizi öneririz.

Süt dişin yüzeyde belirmesiyle bebeğin diş ağrısı artar ve huzursuzluk görülür. Bu durum haftalarca sürebilir ve normal bir belirtidir. Bu ağrılarla birlikte bebekler, diş çıkarma döneminde yemek yemek istemez. Uzmanlar, bu dönemde beslenmenin aksamaması için püre gibi sıvı, ılık, hatta serin gıdalar vermenizi öneriyor. Bebeğinize, diş kaşıyıcıları veya doğal olmasını isterseniz uygun sebze-meyve parçaları vererek onu rahatlatabilirsiniz.

Diş çıkarma döneminde huzursuzluk, ağız çevresinde döküntü, kusma, kabızlık, ishal görülebilir. Fakat bu belirtiler hafif olmalıdır, eğer yoğun şekilde yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanızı öneririz. Çünkü bu yaşadıklarınızın diş çıkarma dönemiyle alakası olmayabilir.

Dişler çıktıkça, diş temizliği de önem kazanıyor tabii ki. Parmak diş fırçalarıyla başlaması gereken bu bakım, 1 yaşına geldiğinde uygun diş macunlarıyla devam etmeli.

10 alt çenede, 10 üst çenede olmak üzere 20 adet olan süt dişlerinin çıkma sıralaması da şöyle:

  • Alt ön iki diş
  • Üst ön iki kesici diş
  • Üst yan dişler
  • Alt yan dişler
  • Küçük azı dişleri
  • Köpek dişleri
  • Büyük azı dişleri

Diğer yazılarımıza göz gezdirin: