Bebekler Ne Zaman Oturur, Nasıl Oturmaya Başlar?

Bebekler Ne Zaman Oturur, Nasıl Oturmaya Başlar?

Bebek sahibi olacak anne babalar bir sürü yeni bilgi öğrenerek bebeklerinin dünyaya gelişini beklerler. Ancak bebeğiniz dünyaya geldiği zaman, öğrenilen yeni yeni bilgilerin de ardı arkası kesilmez. Bebeğinizin ne zaman yürüyeceği veya ne zaman konuşacağı kadar önemli olan bir bilgi de bebeğinizin ne zaman oturmaya başlayacağıdır.

Desteksiz oturmak, bir bebeğin fizyolojik gelişimindeki kilometre taşlarından birisidir ve bebeğinizin yürümesi veya konuşması kadar heyecanla beklemeniz gereken bir durumdur. Bebeklerin ilk adımlarını yakında göreceğinizin de sinyallerini veren desteksiz oturma hakkında en çok merak edilen soruları yanıtlıyoruz.

Bebekler Ne Zaman Oturur?

Bir bebek ilk aylarında birçok refleks hareketi yapmaktadır. Bunlar emme, tutma, ellerini veya ayaklarını oynatma gibi hareketlerdir ve bu hareketlerin tamamı istem dışı olarak gerçekleşmektedir. Bebeğiniz bu hareketleri genellikle çevresini tanımak ve uyum sağlamak amacıyla yapmaktadır.

Bebeğiniz büyüdükçe, bu istem dışı hareketlerin yerini bilinçli hareketler almaya başlayacaktır. Örneğin yuvarlanma, desteksiz oturma ve yürüme gibi hareketler bilinçli bir şekilde yapılmaktadır.

Bebeğinizin ne zaman oturmaya başlayacağı, onun gelişimi ve fizyolojik yapısıyla belirlenmektedir. Ancak birçok bebeğin istem dışı hareketlerinin yerini bilinçli hareketlerin almaya başlaması için en az 3-4 ay geçmesi gerekir. Bu durumda, bebeklerin 6-7 ay aralığında ilk oturma hareketlerini gerçekleştirmeye başlayabilecekleri öngörülebilir. Desteksiz oturma ise ilerleyen aylarda, bebeğiniz bilinçli hareketleri üzerinde kontrol sahibi olduğu zaman gerçekleşmektedir.

Bebeklerin Oturmaya Geçiş Aşamaları Nelerdir?

Bebeklerin oturma hareketini gerçekleştirmeye başlamadan önce ve sonra geçtiği bazı evreler vardır. Bu evreler ise;

  • 1.ay evresinde çocuğunuz yatırdığınız pozisyonda kalmaktadır. Kafasında veya vücudunda istemli hareketler gözlemleyemezsiniz.
  • 2. ayda ve özellikle 2. ayın sonlarına doğru, bebeğiniz yüz üstü yatarken başını kaldırma ve etrafına bakma gibi kısa süreli bilinçli eylemler gerçekleştirmeye başlayabilir.
  • 3. ayda bebeğinizin yüz üstü yatarken ellerinden ve dirseklerinden destek alarak kalkamaya çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca bu evrede yan yatan bir bebek dönmeye çalışabilmektedir.
  • 4. ayına gelen bir bebeğin baş, sırt ve boyun kasları güçlenmektedir. Bu durumda artık vücudunu daha rahat döndürebilmekte ve kafasını daha uzun bir süreliğine dik tutmayı başarabilmektedir.
  • 5. ayına gelen bebeğin istediği yöne rahatlıkla dönebildiği görülür. Yatağında yerini istediği gibi değiştirebilir veya kollarının desteğini alarak istediği yere gitmeye başlayabilir.
  • 6. ve 7. ayına gelen bebek dik oturmak için artık hazırdır. Oturarak çevresini daha net bir şekilde gören bebeğiniz, bu eylem sonucunda oldukça mutlu olabilmektedir.
  • 8. ve 9. ayında bir bebeğin desteksiz olarak oturmaya başladığı ve otururken sallanma hareketi yaptığı görülür. Ayrıca bu ayda emekleme hareketi de gelişir. Emekler pozisyondan rahatlıkla oturur pozisyona tek başına geçebilmektedir.

Bebeğiniz bu evrelere farklı ay dönemlerinde geçebilir. Unutulmaması gereken, bebeğinizin fizyolojik gelişiminin onun hareketlerine büyük bir etkisi olduğudur. Kimi bebek bu evrelere daha geç girebilir. Bu yüzden, neden bebeğinizin bu hareketleri daha geç yapmaya başladığı konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Bebeğinizin Oturmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Doğduğu zaman son derece zayıf ve savunmasız olan bebeğiniz, geçen aylarla birlikte hızlı bir gelişim gösterecektir. Bu aylarda oturma, emekleme ve yürüme gibi hareketlerini sabırsızlıkla beklemeye başlarsınız. Bebeğinize bu dönemlerde egzersiz yaptırmanız, onun sağlığını ve fizyolojik gelişimini desteklemenizi sağlayacaktır.

Kollarını ve bacaklarını hareket ettirmesini sağlayacak aktiviteler yaptırmanız oldukça önemlidir. Ayrıca boyun ve sırt kaslarının gelişimine yardımcı olmak için, yüz üstü yatar şekildeyken kafasını kaldırmasını sağlayacak oyunlarla dikkatini çekmeye çalışabilirsiniz. Bu tip egzersizler bebeğinizin kas ve kemik yapısını güçlendirerek kısa zamanda kendi başına hareket etmeye başlamasına imkan tanıyacaktır.

Diğer yazılarımıza göz gezdirin: