Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinin gelişimi ve sağlığı konularına her aile büyük bir önem göstermektedir. Bir bebeğin gelişimine en büyük katkı, sağlıklı bir uyku uyumasıdır. Sağlıklı bir uyku uyuyan bebek daha pozitif bir yaklaşıma sahip olur ve tepkileri de oldukça neşeli ve sakindir. Bu nedenle anne ve babaların bebek yatağı seçimleri, bebeğin gelişimi üzerinde büyük bir rol oynamaktadır.

Bebekler Kaç Yaşından İtibaren Kendi Yataklarında veya Odalarında Yalnız Yatmaya Başlayabilirler?

2 yaşına ulaşan bebeğinizin artık parmaklıklı karyolada veya beşikte uyumasına gerek yoktur, parmaklıkları olmayan bir yatağı ve kendi odası olabilir. Bu yeni yatağın ve odanın seçiminde ebeveynlerin ekstra bir özen ve dikkatle araştırma yapmaları gerekiyor. Çünkü uyku alışkanlıkları çocukluk dönemlerinde oluşmaya ve gelişmeye başlamaktadır. Bebeğinizin sağlığını destekleyen bir yatak seçimi yaparsanız, onun düzenli uyku alışkanlığını bozmadan, alıştığı rutindeki uyuma düzenine devam edebilecektir.

Yatak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Birçok ebeveyn, çocukların her yerde uyuyabildiklerine ilişkin yanlış bir düşünceyle yatak seçimi yapmaktadırlar. Çocukların nitelikli bir uyku uyumaları, gelişim süreçlerini desteklemektedir. Bu nedenle bebeklerin yatak seçimlerinde ebeveynlerin bazı detaylara dikkat etmeleri gerekiyor.
Bu noktalar ise;
  • Yatak mobilyası, kurşun içermeyen bir boya ile boyanmış olmalıdır.
  • Yuvarlak köşelere sahip, herhangi bir sivri çıkıntısı olmayan yatak mobilyası tercih edilmelidir.
  • Mobilyada çatlak veya kırık kısımlar olmamasına özen gösterilmelidir. Kolay yıpranan mobilya malzemesi tercih edilmemelidir.
  • Yatağın boyutları, çocuğunuzun rahat edebileceği boyutlarda olmalıdır. Çok küçük veya çok büyük yatak mobilyası seçilmemelidir.
  • Yatak mobilyasının ve şiltesinin yerden çok yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Yatağın şiltesi çocuğun sağlıklı bir uyku çekmesine imkan tanıyacak özelliklerde olmalıdır. Ortopedik şilteler bu konuda çocukların omurga yapısını destekleyecektir.
  • 3 yaşından büyük çocuklar için Visco yataklardan alabilirsiniz. Bu yaştan önce Visco yatakların kullanılması, omurga gelişimini kötü yönde etkilemektedir.
  • Ağır bir şilte tercih edilmemelidir. Nevresim takımlarını değiştirmek için yatağı kaldırmanız gerektiğini dikkate alarak uygun bir ağırlığa sahip bir şilte seçmelisiniz.
  • Hava geçirgenlik özelliği yüksek olan yün, pamuk, lateks gibi malzemelerden üretilmiş şilteleri tercih edin.
  • Şilte, karyolanın içerisine tam olarak oturuyor olmalıdır. Boşluk kalması, istenmeyen kazaların oluşmasına neden olabilir.
  • Şilte ve karyola arasında boşluk kalıyorsa, bu boşluğun iki parmaktan daha az olmasına dikkat edilmelidir.
  • Şilte üzerinde herhangi bir çıkıntı olmamalıdır. Bu durum çocuğunuzun gelişen omurga yapısını bozacaktır.
  • Anti bakteriyel özelliklere sahip kumaş malzemeleri tercih edilmelidir.
  • Yatağın üretildiği malzemeler gözden geçirilmelidir. Sentetik veya kanserojen malzemelerle üretilmediğinden emin olunmalıdır.
Dikkat edeceğiniz bu detaylar ile çocuğunuza en uygun yatağı seçebilirsiniz.

Kullanılan Çarşaf ve Nevresimin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Çocuğunuzun yeni yatağı ve odası için nevresim seçerken bazı kriterleri de göz önünde bulundurmanız gerekebilmektedir. Özellikle seçim yaparken, antibakteriyel özelliklere sahip olan bir çarşaf ve nevresim takımı tercih edilmelidir. Bu tip kumaşlar bakterileri minimum oranda barındırdıklarından, çocuğunuzun hastalanma riski azalacaktır.
Çocuğunuzun kullandığı nevresim ve çarşaf takımlarını sıklıkla yıkamanız gerektiğini göz önünde bulundurarak, bu takımları kolay temizlenebilir seçenekli olarak tercih etmelisiniz. Bilhassa tercih edeceğiniz takımların doğal materyallerden üretildiğinden emin olmalısınız. Sentetik veya kanserojen materyallerden üretilen çarşaf ve nevresim takımları çocuğunuzun sağlığı üzerinde büyük bir risk oluşturabilir.
Belirlediğiniz özelliklere sahip olan birkaç çarşaf ve nevresim takımı arasından çocuğunuzun da fikrini alarak seçim yapın. Bu, çocuğunuza güvendiğinizi ve onun fikirlerine değer verdiğinizi ona gösterecektir.

İlk Alışma Döneminde Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Bebeğiniz ayrı bir odada bulunan parmaklıksız yeni yatağına, alacağınız bazı önlemler aracılığıyla kolaylıkla alışabilir. İlk aşamada, ebeveynlerin mutlaka çocukların gece uykularında dönmeleri ihtimaline karşın bazı tedbirler alması gerekiyor. Yatağın kenarına sandalye veya yastık koyabilir, çocuğunuz parmaklıksız yatağında uyumaya alıştığı zaman bu destekleri kaldırabilirsiniz.
İlk zamanlar yalnız olarak uyumak çocuğunuza korkutucu gelebilir. Bu nedenle çocuğunuz uykuya dalana kadar onunla kalabilir ve uyumasına yardımcı olacak bazı aktiviteler yapabilirsiniz. Bu korkuyu, kısık bir şekilde açık bırakacağınız ışıkla da yenmeye çalışabilirsiniz.
Çocuğunuz odadaki belirli bir miktar ışıkla kendini daha güvende hissederek kolaylıkla uykuya dalabilir. Ancak gece ışıkları açık bırakmaya çocuğunuzu alıştırmamalı, belli bir süre bu adımı uygulamalısınız. Çünkü bu duruma alışması, ilerleyen dönemlerde çocuğunuzun karanlığa karşı bir fobi geliştirmesine neden olabilir.

Bebeğin Uyuduğu Oda Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin yalnız başına uyuyacağı odanın dekorasyonu konusunda onunla iş birliği içerisinde olmalısınız. Seçilecek yatak takımları, çarşaflar, örtüler, odanın rengi gibi adımlarda onunla iş birliği sağlayarak onun zevklerine ve düşüncelerine değer verdiğinizi göstermiş olursunuz.
İlk dönemlerde loş ışıklı bir gece lambasıyla odada aydınlatma sağlayabilir veya koridorun ışıklarını açık bırakarak çocuğunuzun karanlık korkusunun üstesinden gelmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun uyuyacağı odanın kapısını aralık bırakmanız, çocuğunuzun korkması durumunda size kolaylıkla ulaşabileceğini hissetmesini sağlayacaktır. Bu da ona güven duygusu aşılayacak ve daha huzurlu bir uyku uyumasına imkan tanıyacaktır.