Bebek Masajının Önemi

Bebek Masajının Önemi

Bebeğin ruhsal gelişimi açısından çok önemli olan ve temel güven duygusunun oluştuğu ilk yılın, anne-bebek ilişkisindeki yerini artık hepimiz biliyoruz. Bebekle etkileşimi sağlamak ve geliştirmek için etkili olan dokunma, anne-bebek arasındaki bağlanmayı etkileyen bir faktör. Uzmanların önerisi olan masaj ise, dokunma ve göz teması kurmanın en kolay ve en doğal yollarından biri.

Dokunma ve masaj, bebeğin vücut temasını sürdürerek bebekte güven duygusunu güçlendirmenin ve annenin bağlanma davranışını geliştirmenin yanı sıra, emzirme sürecini de olumlu etkileyebiliyor. Uzmanlar masajın, bebeğin serotonin düzeyini artırma, stres hormon düzeylerini azaltma, bebeğin uykusunu düzenleme, motor gelişimini ve koordinasyonu artırma, fiziksel büyümesini destekleme gibi pek çok yararı olduğunu söylüyor. Üstelik masaj düzenli uygulandığında, doğumda yeterince gelişmemiş olan dolaşım, sindirim ve boşaltım sistemleri gibi yaşamsal mekanizmaları da güçlendiriyor.

Dokunma duyusu, yenidoğan ve bebeklik döneminde çocuğun çevresini algılaması için de çok etkili. Bebek için dış dünyayı algılamakta çok önemli üç duyudan biri olan dokunma, görme ve işitmeden önde geliyor. Bebek kucağa alındığında, dokunulduğunda, okşandığında dokunma duyusu aracılığıyla çevresiyle iletişim kuruyor ve çevresini tanıyor.

Siz de bebeğinize sık sık dokunmaktan çekinmeyin ve hafif masajlar yapın; aranızdaki o güzel bağ daha da kuvvetlendirin.