Bebek için en ideal ve eşsiz beslenme şekli olan, içeriği sayesinde onun sağlığına birçok yarar sağlar sağlayan anne sütü… Bu yararların en önemlileri ise, bağışıklığı kuvvetlendirmesi ve alerjilerden koruma özelliği. %87’si sıvıdan oluşan ve ilk 6 ay bebeğin su ya da benzeri sıvı gıdalara ihtiyaç duymamasını sağlayan anne sütünün, protein, karbonhidrat, lipid, vitamin ve mineraller açısından içeriklerine göz atalım:
- Toplam protein içeriği, inek sütüne oranla düşük, biyolojik değeri yüksektir. Anne sütü, yaşamın ilk 6 ayında tek başına bebeğin tüm protein ihtiyacını karşılar.
- Protein içeriğinin % 60’ını, sindirimi kolay ve biyolojik değeri yüksek olan, inek sütünde sadece civarında bulunan whey proteini oluşturur. Whey proteinleri bebeği enfeksiyonlara karşı korur.
- Sütte % 80 oranında bulunan ve sindirimi zor olan kazein proteini, anne sütünde % 40 oranında bulunur.
- Anne sütü karbonhidratlarının en önemli bileşeni olan laktoz, anne sütünde, inek sütüne oranla 2 kat fazla bulunur.
- Anne sütü kalorisinin % 50’sini sağlayan lipidler (doymuş ve doymamış yağlar) anne sütünde inek sütüne oranla daha yüksektir.
- Anne sütü, araşidonik asit, dokozahekzaenoik asit, linolenik asit ve alfa linoleik asit gibi uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindir.
- Yağ oranı, emzirmenin başlangıcında düşük, emzirmenin sonuna doğru daha yüksektir. Bu sayede bebekte doygunluk hissi olur ve şişmanlık önlenir.
- Anne sütünde, K ve D vitaminleri dışında yağda ve suda eriyen tüm vitaminler yeterli düzeyde bulunur.
- Anne sütünün mineral içeriği inek sütüne oranla düşüktür. Bu sayede yenidoğanın olgunlaşmamış böbrek işlevlerine uyumludur.
- Anne sütünde bulunan demirin emilimi % 50 iken, inek sütünde % 10’dur. Bu oran, bebeği yaşamın ilk 6 ayında demir eksikliğinden korur.
Şunlara da göz atın: